Vergeven: een proces!

Samen leven – zeker in onze drukke en complexe samenleving – is soms niet eenvoudig. Spanningen, misverstanden – dikwijls veroorzaakt door de stress van het vele moeten – kunnen ons gespannen maken. In een gespannen sfeer kunnen wij elkaar kwetsen en pijn doen en zo kunnen er ook brokken en breuken ontstaan. Misschien duurt het even of een langere tijd voordat wij de pijn, om wat wij anderen hebben aangedaan, kunnen loslaten. Misschien begin je na een tijd dan ook wel te beseffen dat zo geïrriteerd leven voor jou maar ook voor de ander niet gezond is. Wellicht zie je dan ook in dat misverstanden, conflicten en pijn soms wel bij het leven horen. Maar je beseft tegelijk ook dat vergeving, waardering en een schouderklop kunnen zorgen voor een warmer leefklimaat. Elkaar vergeven en nieuwe kansen geven kunnen wij ervaren als een wederzijds geschenk.