Mijn benen zijn goed.

Men ziet soms renners bij het begin van een koers een kruisteken maken. Zit daar iets meer achter? Ik zag onlangs een renner duidelijk een kruisteken maken alsof het menens was. Sommige renners wijzen met een vinger naar boven alsof daar de oorsprong van hun overwinning te vinden is. Ik heb de indruk dat die gewoonte zelfs toeneemt. Kunnen we dit begrijpen? Laten we proberen. Een renner moet zeker over een flinke dosis spierkracht beschikken. Daarom hoort men ze ook zeggen: de benen zijn goed. Hij moet zich hard trainen in snelheid en uithouding. Hij moet het parcours goed kennen, de kansen en de gevaren inschatten. Hij moet bedacht zijn op valpartijen. Kortom een renner is meer dan goede benen. Veel omstandigheden kun je niet voorzien. Je moet het kunnen. Zou het dan uit de lucht gegrepen zijn te denken dat een renner bij de start ook beroep doet op Diegene die het onvoorzienbare in handen heeft?