Tabor – berg en dal

De verheerlijking op de berg. De leerlingen die dit heerlijke moment meemaken zien in de Hof van Olijven hoe Jezus lijdt. Toen moesten ze tegen elkaar zeggen: zoals het toen was, op de berg Tabor, zo wordt het ooit weer. Herinnering en hoop op de toekomst lopen in dit verhaal door elkaar. Want de heerlijkheid die Jezus een moment had op die berg, zou hij ook hebben na zijn verrijzenis. Maar daar liggen wel een verschrikkelijk lijden en een uitzichtloze dood tussen.

Even naar onszelf. We moeten de hoogtepunten van ons leven vasthouden om de dieptepunten aan te kunnen. Of anders gezegd: er zijn geen hoogtepunten zonder dieptepunten. Je weet pas hoe veel je van elkaar houdt als je elkaar moet missen. Je weet pas wat gezondheid is als je flink ziek bent. Je weet pas wat eten is als je honger hebt. Er is geen berg zonder dal. Er is geen dal zonder berg. Als je boven op de berg bent, een piekmoment in je leven mag meemaken, moet je ook weer afdalen, het alledaagse leven in…