Oversteken

“Vaar naar de overkant”, zo klinkt het zondag in het evangelie. Laten we ‘oversteken’, zou wel eens de titel kunnen zijn bij het leven van ieder mens want leven is voortdurend het oude, het verleden achterlaten en de overgang, de tocht naar morgen aandurven. Oversteken is vooral angstaanjagend als het rond en in ons stormt. Op de momenten dat angst en onzekerheid ons van binnen verlammen kijken we uit naar hulp van buiten. In het evangelie van dit weekend komt Jezus van Nazareth zijn angstige vrienden ook tegemoet. Als er in de jonge kerkgemeenschappen zulke verhalen bedacht en verteld werden, wilde men van die Jezus geen stuntman maken. Zo probeerden ze – in die tijd, 50 tot 70 jaar na Jezus’ dood – hun geloof en vertrouwen vertellend uit te drukken. Zo geloofden zij dat die Man van Nazareth diep in Gods vrede geworteld was. Met zulke – soms wel vreemde – verhalen wilde men in de jonge kerkgemeenschap de christenen eraan herinneren dat ze op de zee van het leven er niet alleen voor stonden.