Steun

‘Een mens is een sociaal dier’ wordt wel meer dan eens gezegd. En steun krijgen en geven, maakt hier zeker onderdeel van uit. Toch proberen veel mensen het alleen te redden. De zelfredzaamheid staat ook zo hoog genoteerd in onze geïndividualiseerde maatschappij, maar is dit wel heilzaam? Etnische volkeren zweren net bij het leven in groep. Hoe moet dat nu wil je een gezond mens zijn naar geest en lichaam? We zijn allen zo verschillend gemaakt dat het juiste evenwicht tussen alleen en samen best even divers is. Een échte vriend of zielsgenoot, partner kan je wel helpen om dichter bij deze gewenste stabiliteit te komen. In deze evenwichtsoefening toeverlaat en begrip mogen ervaren, biedt je de kans om als mens te groeien. Einstein zei reeds: ‘Tracht niet een man van succes te zijn, tracht liever een man van waarde te zijn.’ Mekaar kunnen stutten en schragen in je eigen zijn, verstevigt eveneens de relatie. En vooral: kunnen delen in betrokkenheid en liefde, dan kan alles worden gezegd: met de juiste toon en gefocust op de weldadige verruiming van geest!