Hoogsensitiviteit

Zo’n 20% van de bevolking zou deze kwaliteit bezitten, maar niet allen zijn er zich van bewust en kunnen het hanteren. Het kan zichtbaar worden als de problemen zich beginnen op te stapelen: amper geluid kunnen verdragen, grote menigten mijden, zich terugtrekken bij spanningen, … Opdat dit persoonlijkheidskenmerk een gave zou worden, dient de mens in se veel zelfzorg toe te passen, wat net bij deze mensen dikwijls op een onvoldoende stuit. Hoogsensitiviteit kan zich ook uiten in het fijn aanvoelen van een sfeer thuis of elders, in de grotere tijdsspanne die nodig is om informatie, gebeurtenissen e.a. te verwerken. De hersenen van hoogsensitieve mensen nemen veel meer prikkels op dan van niet-hoogsensitieve personen. Zij hebben tevens moeite om te filteren wat belangrijk is. Ondersteuning is vaak nodig om deze eigenschap tot een kwaliteit te laten ontwikkelen. Daarentegen is hooggevoeligheid het overreageren op een situatie of uitspraak, omdat je te moe of te gestrest bent. Dat is allicht niemand vreemd.