De Europese vloot

“Soms lijkt onze beschaving op een vloot die de Westerse mens heel lang geleden heeft opgebouwd”, zo vertelt Tomas Halik. Het eerste schip was duidelijk gekleurd door het jonge christendom maar er waren ook elementen uit Rome en Griekenland op dat eerste schip terecht gekomen. Het tweede schip was het schip van de Europese moderniteit. Aan boord was veel wetenschap, techniek en optimisme omwille van de grote vooruitgang. Maar ook materialisme en atheïsme waren aan boord. Het derde schip is nog niet zo lang in gebruik en vaart onder de vlag van het post – modernisme. Het multiculturalisme maar ook het relativisme kregen volop kansen. “Deze drie boten”, zegt Tomas, “lijken mij vastgelopen en nu moeten we ons behelpen met kleine reddingsboten. Wellicht kunnen we toch nog heel wat materiaal uit de grote boten gebruiken.” Tomas Halik is een Tsjechische priester. Hij deed verdoken priesterwerk in Praag. De communistische boot waarop hij had gezeten is ondertussen ook vastgevaren.