Roddelen

Als je iets over iemand vertelt, is dit dan altijd roddelen? Roddelen is … iets over iemand vertellen wat hij of zij echt niet mag horen.
Roddelen … het gebeurt op wereldvlak tot in de gewoonste gesprekken. Soms weten mensen zelfs iets over jou te vertellen, waarvan je denkt: ‘zij weten meer over mij te vertellen dan ik over mezelf weet!’
En wie vertelt er wel al eens niet iets in vertrouwen tegen iemand om hulp of raad te vragen om iets te kunnen oplossen. Jammer, dat de ander dit vertrouwen dan beschaamt en het terug gaat vertellen of … roddelen.
Op een dag vertelde iemand dat haar moeder zaliger vroeger altijd zei: ‘degene, die iets vertelt over iemand, moet je niet dadelijk kwaad bekijken, want je weet nooit in welke omstandigheden hij dit geuit heeft, hij zijn hart over iets moest luchten, het er in alle boosheid zomaar uitfloepte’. Ons moe zaliger wees ons erop: je dient degene te bekijken, die het terug ging vertellen, want dat is eigenlijk de dader, die de oorzaak is van het begin van alle ellende’. Het zette me aan tot nadenken …