Sterke momenten

Onlangs werd ik, als voorganger van kerkelijke uitvaarten, enkele keren uitgenodigd om deel te nemen aan afscheidsvieringen in een aula. Het waren mooie vieringen. Zoals in kerken teksten en muziek elkaar afwisselen, zo gebeurde het ook in de aula. De teksten en de muziek klonken wel even anders maar het geheel kon ervaren worden als een zinvol ritueel, als een waardig afscheid. Geboorte en dood blijven veel mensen ervaren als mysterievolle gebeurtenissen. “Het leven wordt gegeven en het wordt genomen.” Op zulke sterke levensmomenten hebben mensen steeds gezocht naar rituelen. Zo proberen wij om te gaan met het leven dat ons af en toe enthousiast en blij maar soms ook stil en droevig kan maken. Dat rituelen vandaag verschillend kunnen zijn is eigenlijk een weergave van de verscheidenheid die gegroeid is tussen ons. Mogen wij met veel respect voor elkaars aanvoelen en overtuiging de sterke momenten uit ons leven behoeden.