Een bruggenbouwer

Een jonge moslim Imam gaf een lezing in ons Cultureel Centrum. De titel van zijn boeiend verhaal was: Is dit nu de Islam? Als zoekende moslim wil hij zijn verstand gebruiken en bekommerd zijn om nieuwe tijden en dit op een rationele, Europese en verstandige wijze.
“Ik wil een verzoener zijn, een bruggenbouwer tussen de twee werelden waarin ik leef, nl. de Islamitische die gekleurd is door mijn Marokkaanse afkomst en de Westerse die mijn toekomst is geworden in Europa. Ik ben mij bewust van de uitdagingen waarvoor wij nu samen staan want er zijn in ons midden tal van structuren en overtuigingen verschrompeld die ons lang geleden richting en ook houvast schonken. De IS wil terug naar een tijdperk dat er niet meer is. En dat kon gebeuren omdat zij de Koran letterlijk blijven lezen en interpreteren. Onze huidige leefcontext is heel anders dan toen en zeker in Europa. Voor mij, zo besloot hij, hebben wij hier in Europa een rationele, verstandige Islam nodig die ingebed moet zijn in onze democratie. In verzoening en dialoog krijgen wij de enige, ware Islam.”