Slapende ogen

Ik las eens: ‘stobben kunnen heel oud worden, maar opdat ze zouden uitlopen hebben hun slapende ogen (adventiefknoppen) lichtinval nodig. ‘Slapende ogen’, is een gangbare term kwekerijen. Advent is toekomen, die adventiefknoppen willen wel, maar ze wachten op licht. Stobben zijn stronken, en door de snoei, komen die slapende ogen aan het oppervlak. In onze samenleving zijn er veel stobben, mensen die aan de grond zitten. Ze zijn het wachten moe, hun mogelijkheden zijn in slaap gevallen. De bomen rondom, ontnemen hun het licht, en als die een paar takken laten snoeien, krijgen de slapende ogen, licht en kunnen ze uit hun verborgen leven komen, verborgen soms in schaamte van armoede, onmacht, hopeloosheid. Het begrip solidariteit, is plaats maken voor elkaar, elkaar ruimte geven. Het kerstverhaal begint met Jozef en Maria die geen plaats in de herberg krijgen. De advent kan beginnen met plaats te ruimen voor armen, en misdeelden. Zodat Jezus niet meer in een stal moet geboren worden.