Mededogen

Dit is een woord dat wij in onze dagelijkse gesprekken niet zoveel gebruiken. Als houding van mensen kan mededogen ons dagelijks samenzijn wel voelbaar, hartelijk verwarmen. Het is dan een vorm van grootmoedigheid en dat is het tegendeel van kleinzieligheid. Via tederheid en mildheid kan mededogen concreet gestalte krijgen. Mild mededogen overstijgt het klein menselijke waarin wij soms gevangen kunnen zitten na domme misverstanden of na pijnlijke verwijten. Het is niet blijven zeuren over wat misliep. Het is kwetsbaar willen zijn bij kwetsbaren. Het is oog en oor willen hebben voor gebrokenheid, vrees en verwarring. Dat meeleven vraagt zeker niet altijd veel woorden. Stil nabij zijn kan soms genezend goed doen. Een protestantse dominee getuigt: “de meditatieve stilte – geleerd en beleefd als ruimte om God te ontmoeten – is mij door het boeddhisme zeer dierbaar geworden. Zo mediteren werd voor mij een vorm van wachten.”