Om op weg te gaan

Bijt er je tanden niet op stuk, op de boon in de taart van Driekoningen! Zo klinkt de waarschuwing van het Voedselagentschap. Wie kent er nog het gebruik, wie had er ooit de boon in zijn stuk zelfgebakken koek? Joepie, ik krijg de kroon, ik mag koning(-in) zijn.
Waren de drie koningen ook zo blij toen ze gewekt werden om de ster te volgen? Wijze mannen uit verschillende windstreken die een hele tocht voor de boeg hadden om een kind in een voederbak te vinden. Daar stonden ze naast de herders in een eenvoudige stal. De wijzen waren op zoek, ze hadden een doel: ze wilden hulde brengen aan de nieuwe koning van de Joden. Op de dag van Driekoningen vieren we dat Jezus aan iedereen laat zien wie hij werkelijk is. Hij is de mens geworden God, de Verlosser van alle mensen, het Licht van de wereld. Het is de dag waarop we mogen vieren dat Jezus ons als zoekende mensen een toekomst geeft. Dat is een echt feest. Laten ook wij ons, net als de drie wijzen uit onze slaap wekken om op weg te gaan naar het land dat God zal wijzen?