Onze blik verruimen

Tijdens de opening van een nieuwe ruimte voor kunsttentoonstellingen klonk onlangs het volgende: “Alles wat je hier ziet in deze ruimte is ontworpen om mensen bewust te maken of minstens hun blik te verruimen.” Een kunstenaar probeert beeldrijk op te roepen wat hem boeit en soms ook erg benauwt. Beelden kunnen krachtiger zijn en meer oproepen dan begrippen. Bezielde kunstenaars, voor wie religieuze kunst meer is dan decoratie, kunnen ook, samen met gelovige zoekers, uitnodigen tot meer diepgang, tot meer bestaansverheldering. We mogen de laatste tijd ook regelmatig uit de hoek van de wetenschap horen dat alles mysterieuzer wordt naarmate men dieper doordringt in de materie van de kosmos zelf. De schilder Rothko, die gekend is om zijn vrij grote gekleurde doeken, wilde zo met zijn effen, stille kleuren, mensen redden van hun spirituele leegheid. Als creatieve kunstenaars, religieuze zoekers en open wetenschappers elkaar meer ontmoeten en vinden dan kunnen zij onze blik verruimen.