Jezus in de woestijn

Bij ons is het nu koud. Dus zullen we wel even een inspanning moeten doen om ons voor te stellen wat Jezus 40 dagen lang doormaakt als voorbereiding op Zijn openbare leven. Of toch niet? De woestijn is weerbarstig, net als de kou en de winter. 40 dagen is een lange tijd. De donkere winter duurt ook lang. We keren vanzelf naar binnen. Waar sta ik nu in het leven? Waar wil ik naar toe? Of liever: Waar kan ik op het spoor komen wat God van mij wil? Jezus wist het ook niet allemaal dadelijk. Hij trekt zich terug in eenzaamheid, geleid door de Geest. Hij stelt zich open voor het Woord van God. Maar er zijn ook tegenkantingen. Stemmen die Hem afbrengen van Zijn opdracht. Hij leert echter verder zien en overwint het kwade door het goede. Daar is veel onderscheiding voor nodig. Want het kwaad doet zich soms als goed voor. Je moet vroeg opstaan om niet in de val te trappen. Je zal leren herkennen waar het op aan komt op het moment dat het er toe doet. Maar goed, we staan nog maar aan het begin van de vasten. Nog even oefenen.