Geloofwaardig

Tegenwoordig wordt op het gebied van levensbeschouwing alles in twijfel getrokken. Wat moet je nog geloven? “Doe je goesting”, zegt men dan. “En je ziet wel waar je terecht komt.” Zo hoor ik het tegenwoordig zeggen. En er komt wat op de markt. Ik ga akkoord met de mensen die zeggen dat ieder voor zichzelf moet uitmaken wat hij wil geloven. Maar het aanbod is overvloedig. Nog deze week hoorde ik spreken over Bethesda. En naast de vegetariërs zijn er nu ook de veganisten, enz. We moeten noodzakelijk kiezen. Velen die het ‘juk van de katholieke kerk’ hebben afgeschud laten zich door een nieuw harnas vastzetten. Eigenlijk moet je eerst weten wat je wil: vaste grond vinden. Ik zou dan zoeken in de richting van de grote levensvragen: wat maakt voor mij mijn leven zinvol? Welke ervaring zal mij ten diepste tot vrede met mezelf brengen? Waar zal ik op mijn sterfbed het meest gelukkig mee zijn? Misschien kom ik na vele zwerftochten tot de vaststelling dat wat in de Bijbel staat zeer geloofwaardig is.