Nooit te oud

Zegenrijk is het hoe een ouderenpsychiater getuigt dat psychotherapie best mogelijk én werkzaam is voor 80- en 90-jarigen, te lezen in een artikel van overmatig alcoholgebruik bij oudere mensen. Ouder worden is een veranderingsproces dat wel degelijk stress met zich mee kan brengen. Ouderdom manifesteert onze broosheid als mens. Waar we vroeger eerder de koffiekan bovenhaalden, wordt nu rap een fles cava of wijn opengetrokken bij tal van ontmoetingen. Bejaarden zijn fragieler om onderliggende problemen of nooit verwerkte kwetsuren letterlijk door te spoelen. Ze komen uit een generatie waar spreken over gevoelens en innerlijke gevechten vaak niet aan de orde was. ‘Voortboeren’ was toen de leuze, ‘niet flauw doen.’ Ze missen dus ook vaak de taal om met die pijn, dat gemis om te gaan. Toch zijn er onder hen, die de weg naar hulp en groei vinden. Ooit ontmoette ik een 80-jarig koppel dat de uitdaging aanging om mekaar relationeel terug te vinden. Sterk! Nog altijd zijn jullie een boegbeeld voor mij, ook al zijn jullie intussen misschien terug Thuis …