Leeg

Hoe leeg kan een mens zich voelen? Kapot, uitgeperst als een citroen, hoor je wel ‘es zeggen. Alsof je de energie letterlijk uit je ledematen voelt lopen … na eindeloze discussies bij een (v)echtscheiding, na uren overwerk om toch maar je baan te behouden, na vele jaren van stress en onrust, omdat jij je ware gevoelens nergens kunt/durft te tonen, na een zwaar arbeidsongeval die je moeilijk een plaats kan geven, na een faillissement van je zaak die je echt niet verdient, … Hoe drukkend en benauwend zwaar kan het leven zijn, dat zo’n enorme leegte je overmant en elk lichtpuntje uitdooft vóór het vlam kan vatten. En tóch, IS Hij er! Maar het is moeilijk om in al die donkerte Hem te ontwaren. Of is het zoals met de Emmaüsgangers: ‘Ontvlamde ons hart niet, toen Hij met ons sprak?’ Ook in duistere wanhoopstijden contact (kunnen) houden met wat in ons hart gebeurt; wat maakt ons warm(er)? Waar ontspringt iets van energie? Ignatius van Loyola zei: ‘Wat je ook doet, dat wat jou het meest Levend maakt, daar is God …’ Zie je wel!!