Leven: een Mysterie!?

“Sinds de geboorte van mijn zonen en het overlijden van mijn vader heb ik ontzettend veel respect gekregen voor het Mysterie van het leven.” Toen ik deze tekst in de krant las voelde ik dit aan als een heel zinvol getuigenis en daarom knipte ik deze tekst van Gerrit Janssens ook uit. Geboorte en dood hebben mensen steeds ervaren als een Mysterievol gebeuren. Wij, bewuste en bezielde wezens hebben ook creatief gezocht om te komen tot sprekenden rituelen bij deze sterke levenservaringen. In ieder mens sluimert er als het ware iets van het levensmysterie en dit niet alleen bij geboorte en dood maar dan denken we ook o.a. aan liefde tussen mensen. Mensen hebben ook geleerd om hun ervaringen te interpreteren. En dan is het natuurlijk goed en boeiend om ook te horen en te lezen hoe mensen vroeger hun ervaringen hebben benoemd of geduid. Als mensen vroeger het levensmysterie probeerden te benoemen en het ook samen probeerden te beleven, konden zij o.a. ook terecht bij gelovige gemeenschappen. Kunnen wij dat vandaag ook nog?