Betrokken leven

Binnen de gemeenschappen die verder geraken dan ‘brood en spelen’ groeide de overtuiging dat het leven meer kwaliteit krijgt als er in en tussen mensen de bereidheid groeit om te delen, om mee te leven met elkaar. In het evangelie van zondag wordt een weduwe geprezen. Ze wilde geven van alles waar ze eigenlijk moest van leven. De kwetsbare weduwe wordt door die Man van Nazareth beschreven als een sterke, krachtige vrouw. Haar houding werd gedragen door vertrouwen, niet door berekening. Zij wilde aandachtig, betrokken leven. Een goed mens word je niet door veel kennis of door strenge discipline. Het voorbeeld, het getuigenis van goede mensen rond ons kan ons wel uitnodigen en bemoedigen om ook een goede weg te gaan. De weduwe met de twee penninkjes zocht kracht in het gebedshuis. Wij kunnen ook kracht putten uit samen bidden of mediteren maar ook uit vriendschap en uit sterke relaties. Zonder hartelijke betrokkenheid kan het leven, het samenleven, zeker vandaag, soms erg koud worden.