Nooit meer oorlog

Er was deze dagen heel wat te doen over de grote oorlog van 100 jaar geleden. En hier en daar klonk ook een kritische vraag: “Waarom kwamen toen die vele soldaten niet in opstand? Wisten zij niet wat hen te wachten stond?” In de krant lazen wij: “Ik vind het heel erg dat bijna al mijn collega’s nu geloven in de militarisering van Europa.” Dat zegt een professor die de Europese politiek volgt en dan voegt ze eraan toe: “Wij hebben in Europa nood aan charismatische leiders.” En charismatisch kunnen we omschrijven als: bezielde, creatieve en bekommerde leiders. Een Duitse politicus, Manfred Weber, wil voor Europa de nieuwe commissievoorzitter worden. In een interview zegt hij o.a.: “Ik vind het belangrijk dat er in Europa meer respect komt voor de christelijke erfenis van Europa.” Het is te hopen dat wij die erfenis op een aansprekende wijze, op een aan onze tijd aangepaste wijze, proberen door te geven aan onze kinderen en jongeren.